Otthonok Tűzvédelme

Otthonok Tűzvédelme

Az utóbbi napokban többen fordultak hozzánk szaktanácsért, hogy mi a teendő, ha otthonunkban tűz keletkezik és a háztartásokban milyen tűzvédelmi berendezéseket érdemes telepíteni és mi mire való pontosan.

 Az alábbi blogbejegyzésünkben ezekre a fontos kérdésekre szedtük össze a válaszokat.

Mi a teendő tűz esetén?

Ha otthonunkban tűz keletkezik a legfontosabb, hogy azonnal értesítsük a lakásban lévőket és azonnal kezdjük meg a menekülést, közben értesítsük a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon, ahol mondjuk el a pontos címet, azt, hogy mi ég, mit veszélyeztet és vannak-e emberek veszélyben. Ha úgy látjuk, hogy a tűz, ami otthonunkban keletkezett a fent felsorolt berendezésekkel eloltható vagy megfékezhető, akkor is csak úgy kezdjük meg az oltást, hogy biztosak vagyunk abban, hogy nem fogunk megsérülni. Fontos, hogy az eloltott tüzeket is be kell jelenteni. Ilyenkor a tűzoltóság szakemberei kiérkeznek a helyszínre és átvizsgálják a tűz keletkezési helyét és meggyőződnek arról, hogy további veszély már nem áll fenn.

Tűzvédelmi berendezések az otthonok védelmére

A háztartásokban leginkább veszélyforrásokat jelentenek tűzvédelmi szempontból a fűtő és tüzelő- berendezések, a konyhai főzőhelyek, valamint az elektromos hálózathoz csatlakoztatott berendezések.

Fűtő-tüzelő berendezések és a szén-monoxid mérgezés

A nyílt égésterű fűtőberendezések esetében a szén-monoxid mérgezés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Ez abból adódik, hogy a tüzelő és fűtőberendezések működése közben létrejövő égés nem tökéletes, az égés során mérgező gőzök, gázok keletkeznek. Ha a tüzelőberendezés megfelelően működő kéményre van kötve ezek a gázok nem kerülnek a helyiség légterébe. Ezért szükséges évente a kéményseprő vállalattal átnézetni a kéményeket. A veszélyek megelőzésére legalkalmasabb tűzvédelmi berendezés a szén-monoxid jelző. A szén-monoxid a levegőnél könnyebb színtelen, szagtalan mérgező gáz. Fejfájást émelygést, ájulást, eszméletvesztést és halált okozhat. Az érzékelőket fejmagasságban kell elhelyezni, hiszen a helyiség felső légterében kezd el koncentrálódni a mérges gáz a könnyű fajsúlya miatt. A jelzők már az egészségre káros értékhatár alatti mértéket is képesek kimutatni és a gáz jelenlétekor jelezni. Vásárláskor fontos, hogy olyan készüléket válasszanak, mely bevizsgált és szerepel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pozitív listáján.

Az általunk forgalmazott készüléket itt tudják megtekinteni:

http://tuzoltokeszulekotthonra.hu/SMARTWARES-RM370-szen-monoxid-jelzo-es-erzekelo-CO

Konyhai tűz

A konyhai veszélyforrások közül fontos beszélni a zsiradékok olajok tüzéről. Ha főzés közben a tűzhelyen lévő edényben a zsiradék, olaj annyira felhevül, hogy begyullad, akkor azt az ösztönökkel ellentétben tilos vízzel oltani! Ilyenkor egy úgynevezett fizikai robbanás történik. A víz ugyanis nehezebb az olajnál, ezért az edény aljára kerül, de ott a hőmérséklet hatására felforr, és térfogata 1800- szorosára nő, ezáltal kivetődik és az égő zsiradékkal, olajjal együtt és több méteres lángok is keletkezhetnek.  Az ilyen tüzeket leginkább úgy lehet eloltani, hogy letakarjuk őket, Ezzel elvonjuk az égés egyik elengedhetetlen feltételét az oxigént. Fontos, hogy azonnal zárjuk el a tűzhelyet és várjuk meg, amig a takaró alatt az olaj visszahűl. Ha levesszük a takarót, akkor a gyulladási hőmérséklet miatt, amikor újra oxigént kap, ismét kigyullad. 

Erre kiváló eszköz a tűzoltó takaró melynek használatát az alábbi videó mutatja be:

Az általunk forgalmazott tűzoltó takarót itt tudja megtekinteni:

http://tuzoltokeszulekotthonra.hu/Tuzolto-takaro

Tűzoltókészülékek otthonra

A tűzoltó készülékek elhelyezéséről a tűzvédelmi jogszabályok és iránymutatások azt mondják, hogy az adott épületben bárhol keletkezhet tűz, és a bent levők bárhonnan akadálymentesen hozzáférhessenek a tűzoltó készülékekhez. 

A tűzoltó készülékek közül leg elterjedtebbek a porraloltók. Ezek úgy működnek, hogy a bennük lévő tűzoltó port a tűz fölé kell juttatni, az felhőként elfedi a tüzet és eloltja, hátrányuk, hogy a finom apró szemcsék nem csak a tüzet, hanem környezetükben mindent beterítenek. Ezekből létezik 1;2;4;6;12 kg-os változat is. Az 1-2 kg-os oltókat nagyon kis kiterjedésű kezdeti tüzekre lehet csak használni. Ma, a tűzoltókészülék gyártók már eljutottak odáig, hogy egy 4 kg-os készülék közel olyan hatásfokkal, oltóegységgel rendelkezik, mint egy 6 kg-os készülék, mégis kisebb könnyebb, jobban kezelhető. 

Az általunk forgalmazott porraltoltókat itt tekintheti meg:

http://tuzoltokeszulekotthonra.hu/spl/793832/Porral-olto

Léteznek szén-dioxiddal oltó készülékek is. Ezeket általában elektromos berendezések tüzeire, és olyan helyeken használják, ahol gondot okozna az oltópor szennyezés, pl számitógépek egyéb műszerek és berendezések tüzeinek oltásakor. Használata azonban nem veszélytelen, mivel oltás közben a palackból kiáramló oltógáz fagyási sérüléseket is okozhat.

Az általunk forgalmazott szén-dioxiddal oltót itt tudja megtekinteni:

http://tuzoltokeszulekotthonra.hu/spl/935844/Szen-dioxiddal-olto

A tűzoltó készülékek másik csoportja a habbaloltó készülékek melyek tűzoltóhabot tartalmaznak, ami szintén alkalmas égő folyadékok olajok tüzeinek oltására is. Hatásukra jellemző, hogy az égő felületet elfedve a hab filmréteget képez és elzárja az oxigént az égéstől. Használatuk nem annyira elterjedt, mivel beszerzési áruk jóval magasabb a porraloltóknál.

A tűz észlelése a lángok előtt

Sokat segíthet a háztartási tüzek megfékezésében a füstérzékelő is. A tüzek kialakulásakor először az éghető anyagokból forró gőzök gázok, majd füst szabadul fel mely felfele terjed. A plafonra szerelt kis szerkezetek már a tűz kezdeti, lánggal való égés előtti szakaszában érzékelik ezeket a füstöket és jeleznek. Igy azokat még a kezdeti állapotban el tudjuk oltani. Ezek a füstérzékelők általában 20-25 négyzetméteres helyiségekben tudnak leghatékonyabban működni. 

Az általunk forgalmazott füstérzékelőt itt tekintheti meg:

http://tuzoltokeszulekotthonra.hu/Fusterzekelo

Koppán Viktor Dávid

tűzvédelmi előadó