Ismét tűzmegelőző bemutatókra készülnek Székesfehérváron

Ismét tűzmegelőző bemutatókra készülnek Székesfehérváron

Az otthonainkban található elektromos berendezések zárlatosodása is veszélyt jelenthet, de a konyhában gáztűzhelyen lévő zsiradék is begyulladhat, minden kis bajból nagy baj lehet.

Székesfehérváron eddig két interaktív tűzmegelőzési, tűzvédelmi bemutatót tartott a nyáron a Fehérvári Tűzoltó Egyesület és az Alba Tűzőrség, valamint az önkormányzat részéről Viza Attila, a közbiztonsággal kapcsolatos feladatok tanácsnokának összefogásával.  Leginkább a lakástüzek kerültek a középpontba. Viza Attila Székesfehérvár északi részének az önkormányzati képviselője, mely rendkívül sűrűn lakott, tízemeletes panelekkel teli része. 

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke, Koppán Viktor Dávid elmondta, hogy további bemutatókat szeretnének tartani és más városrészekbe is elvinnék a veszélyre figyelmeztető, valódi tüzeket gyújtó bemutatójukat.

A beszélgetés során Viza Attila, valamint Koppán Viktor egyetértett abban, amit fontos hangsúlyozni, hogy nem szeretnének senkit megijeszteni a bemutatókkal, mégis fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy a mindennapi tárgyaink is veszélyt hordozhatnak.

Nem szabad, hogy a látszólagos biztonságérzetbe merüljünk! Jó, ha tartunk otthon porral oltó készülék, füstérzékelő, vagy akár tűzoltó takaró. Azt is fontos tudnunk, hogy mi a teendő tűz esetén, vagy ha éppen menekülni kell. Fontos például, ha elhagyjuk a lakást, de még lehetőségük van rá, csukjuk be az ablakokat és a bejárati ajtót, hadd fogyjon el a tűz oxigénje. Panelházban, amennyiben egy alsóbb szinten gyulladt tűz és terjed a füst, akkor akár felfelé is célravezető lehet a menekülés. 

A tűzmegelőzési demonstráció során kérdőíveket is körbeadnak. A kitöltött kérdőívek kiértékelése után feltérképezhetjük az emberek tűzzel kapcsolatos tudását, hiányosságait. Ezt használva segítségként a jövőben elkészülő tájékoztató anyagokhoz.